Hur inlevelseövningar kan driva förändring
För att kunna undanröja hinder behöver vi först se dem – och förstå hur de påverkar människors vardag. Inlevelseövningar kan aldrig fullt ut spegla hur det är att leva med en funktionsnedsättning, men de kan väcka medvetenhet och ge en konkret upplevelse av varför tillgänglighet spelar roll.
Empati som motor i förändringsarbetet
När vi pratar om tillgänglighet och inkludering är det viktigt att förstå skillnaden mellan sympati och empati. Sympati är att känna med någon – ofta på avstånd. Empati handlar om att försöka sätta sig in i en annan människas upplevelser, att lyssna och lära för att förstå.
För att skapa tillgängliga lösningar räcker det inte att konstatera att vissa möter hinder. Vi behöver förstå varför hindren uppstår – och vad vi kan göra åt dem. Ansvaret ligger på oss som utformar tjänster och system.

På Useit arrangerar vi inlevelseövningar där deltagarna får testa hjälpmedel och uppleva digitala tjänster ur olika perspektiv. Syftet är inte att gestalta någon annans liv, utan att skapa förståelse för hur det kan finnas olika sätt att använda teknik. Visa på hur hjälpmedel fungerar och titta på olika navigeringsmönster.
Exempel på stationer:

- Skärmläsare
- Röststyrning
- Förstoring
- Glasögon med simulering av olika synnedsättningar
- Kognitiv belastning
- Spelstation med brytarstyrning
Målet är att skapa förståelse – inte bara för utmaningarna, utan också för hur bra design kan göra skillnad för många fler än man kanske tror. I grunden handlar det om att vidga perspektivet på hur människor använder och samspelar med teknik.
Oftast börjar vi med en inspirationsföreläsning som visar hur tillgänglighet påverkar vardagen – och hur små förändringar gör stor skillnad. Sedan följer inlevelseövningar vid stationer där våra konsulter guidar och svarar på frågor.
Marcos Flores, Kundansvarig på Useit

När insikten leder till förändring
Att själv få uppleva de hinder som andra möter kan förändra sättet man ser på design, utveckling och ansvar. Det handlar om att förstå varför tillgänglighet behöver vara en naturlig del av varje process, från start till slut. Att det finns fler än ett sätt att använda teknik.

Mer än en övning – vikten av verkliga perspektiv
Inlevelseövningar är en bra start. Men verklig förändring kräver också att lyssna på och samarbeta med personer som själva lever med funktionsnedsättningar. Att ta del av erfarenheter och involvera dem som berörs är avgörande för att skapa långsiktig förändring som gör nytta.
Kontakta oss