Hoppa till innehållet

Varför är tillgänglighet viktigt?

Danne Borell, Illustration.

Författare: Danne Borell

Tillgänglighetsexpert och UX-designer

danne.borell@useit.se

Lästid 3 minuter

Artikel

Det finns många sätt att se på vad tillgänglighet är, men jag gillar att hålla mig till en enkel tanke; tillgänglighet är design för människor.

Tänk på allting vi designar och tar fram för att någon ska använda det. Det kan vara en bil, en webbplats, en säng eller en byggnad för att ta några exempel. Vad vi än tar fram gör vi det med målet att människor ska kunna använda produkten. För att nå det målet sätter vi vissa begränsningar i vår design, så byggnader har en ingång och fönster, en säng har en plan, mjuk yta att sova på och så vidare. Ingen skulle designa en bil som ingen kan köra, det skulle vara meningslöst. Begränsningen gör produkten bättre.

Ändå gör vi ofta designval som hindrar en del från att använda våra produkter. Vi kanske har en trappa för att komma in i en byggnad, vilket blir ett hinder för användare i rullstol eller med rullator, vi kanske har animationer som spelas på vår webbplats, vilket blir väldigt distraherande för användare med nedsatt koncentrationsförmåga. Det är inte så att vi avsiktligt designat hinder för dessa användare, problemet är att vi har tagit fram vår design utan en bra förståelse för variationen som finns i hur vi människor fungerar.

Det är i sig inget konstigt med det. Det är naturligt för oss att utgå från oss själva och hur vi fungerar. Men när vi designar saker för att andra ska använda dem, då måste vi också förstå andra användare och deras behov.

I all design finns ju som sagt tanken att designa för användarna med, men det tillgänglighet bidrar med är en bättre förståelse för de behov olika användare med funktionsnedsättning har. Utan att ha med tillgänglighet har vi egentligen inte uppnått grundmålet. Vi har inte designat en produkt som kan användas av människor om en stor del av målgruppen inte kan använda den.

Sen kommer det medföra begränsningar i hur vi kan designa produkten. Men, som det ofta är med begränsningar, detta är en möjlighet att göra en bättre produkt. Det finns många exempel där designval som gjorts för en mindre grupp användare med specifika behov har lett till en bättre produkt för alla. Nedsänkta trottoarkanter är ett klassiskt exempel. Begränsningar är en utmaning, men också en möjlighet, och de kommer i slutändan leda till ett bättre resultat.

En nedsänkt trottoarkant.Nick-philly (Wikipedia)

Egentligen borde vi inte ens behöva termen tillgänglighet. Att produkter ska fungera även för användare med funktionsnedsättning borde vara en så naturlig del av att designa för människor att en separat term för det vore onödig. Men vi är inte där än. Så om vi vill designa för människor behöver vi tillgänglighet.

Fler artiklar

Kontakta oss

Är du intresserad av våra tjänster eller har du funderingar? Kontakta Marcos så berättar han mer!

Postlåda som mottager vita flygande brev i strid ström. Illustration.